Keto ve benzeri diyetler için kalp krizi riski uyarısı
Keto, düşük karbonhidrat, yüksek hayvansal protein ve yağ gibi diyetlerin uzun vadede kalp krizi, damar sertliği ve felç gibi rahatsızlıkları artırabileceği uyarısında bulunuldu.
Düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı “Keto benzeri” bir diyet programı, tıkanmış arterler, kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalık riskini iki kattan fazla artırabilen “kötü” kolesterol seviyelerini yükseltebilir, CNN raporları. gösterdi.
Çalışmada, 10 yılı aşkın süredir düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı diyet uygulayan 305 kişinin değerleri, standart bir diyet uygulayan 1.200 kişinin değerleri ile bir İngiliz kuruluşu olan UK Biobank’ın verileriyle karşılaştırıldı. veri bankası.
Sonucu etkileyebilecek kalp hastalığı, diyabet, sigara içme alışkanlığı ve obezitesi olan kişiler çalışma dışı bırakıldı.
Yapılan değerlendirme sonucunda kalp damar hastalıkları, kalp krizi, felç, kalp damarlarının stent takılması gereken kol ve bacaklardaki arterlerin tıkanması gibi birçok önemli kardiyovasküler hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olduğu görüldü. düşük karbonhidratlı yüksek yağlı (LCHF) diyet uygulayan insanlarda iki katına çıktı.
Araştırmacılar, gözlemsel bir çalışma olduğu için çalışmalarının “sadece diyet ile kalp hastalığının nedeni değil, büyük kalp hastalığı riskinin artması arasında bir ilişki gösterebileceğini” söylediler, ancak bulguları daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor.
Çalışmanın baş yazarı Dr. Iulia Iatan, “Çalışmamızın sonucunda, LCHF diyetinin yüksek düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya kolesterol değerlerine neden olduğunu ve bunun da kalp hastalığı riskini artırdığını bulduk” dedi. sözlerini kullandı.
Keto diyetini uygulayanların yüksek “kötü” kolesterol ile karşılaşabileceğine dikkat çeken Dr. Iatan, bu araştırmaya rağmen, yüksek kan lipid seviyeleri ve kardiyovasküler hastalıklar arasında LCHF diyetlerine olan ilgiyi kanıtlayacak sınırlı veri olduğunu söyledi.
İatan, araştırmaya katılanların yüzde 73’ünün kadın olmasının da kadınların daha fazla diyet yapma eğiliminde olduklarını ve yaşam tarzlarını değiştirdiklerini gösterdiğini kaydetti.
Çalışmaya katılmayan ancak Keto diyeti ile ilgili araştırma yapan Stanford Önlemli Araştırma Merkezi’nden Prof. Christopher Gardner ise bu araştırmanın Keto diyetinin faydadan çok zarar getirdiğini gösterdiğini belirterek, LCHF diyetinin yan etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Gardner, Keto diyeti ile birçok değerli besinin, bitki kimyasallarının ve antioksidanların yanı sıra lifli gıda tüketiminin de kaldığını, bu nedenle uzmanların uzun vadede diyetin boşa gittiğini düşündüğünü belirtti.
Hakem değerlendirmesinden geçen araştırma, Amerikan Kardiyoloji Koleji’nin Dünya Kardiyoloji Kongresi ile yıllık bilimsel toplantısında sunuldu.
Çoğu sağlık uzmanı, vücudun yağ yakmasını sağlamak için karbonhidratları yasaklayan Keto diyetinin meyveler, baklagiller ve tam tahıllar gibi sağlıklı besinlerden yoksun bırakıldığını belirtiyor.