Ekonomi

Çin’de Şubat ayı banka kredileri 1,45 trilyon yuana düştü

Çin’de yeni banka kredileri Şubat ayında azaldı ve Ocak ayındaki rekor rakamlara kıyasla önemli bir düşüş kaydetti. Çin Halk Bankası, Çin bankalarının bu ay 1,45 trilyon yuan (201,5 milyar $) yeni yuan kredisi verdiğini bildirdi. Ocak ayındaki 4,92 trilyon yuanlık seviyeden 1,50 trilyon yuana düşeceğini tahmin eden analistlerin beklentilerinden daha keskin olan bu düşüş, geçen yılın aynı dönemindeki 1,81 trilyon yuanlık seviyeye kıyasla daha yüksek.

Bankaların yılın başında daha fazla kredi verme eğilimi nedeniyle kredilerdeki azalma bir ölçüde bekleniyordu. Buna ek olarak, 2023’te Ocak ayının sonları yerine bu yıl Şubat ayında gerçekleşen Ay Yeni Yılı tatili de muhtemelen kredi verme faaliyetlerinin azalmasına katkıda bulundu.

Merkez Bankası’nın Cuma günü açıkladığı verilere göre, 2024 yılının ilk iki ayında Çin bankaları 6,37 trilyon yuan yeni yuan kredisi verdi. Ancak Çin Halk Bankası (PBOC) sadece Şubat ayı için ayrı kredi rakamları vermedi.

Çin’in 2024 yılı için ekonomik büyüme hedefi %5 civarında ve analistler bu hedefin teşvik tedbirleri arttırılmadan gerçekleştirilmesinin zor olduğunu düşünüyor. Geçtiğimiz hafta PBOC Başkanı Pan Gongsheng, Ocak ayında yapılan ve son iki yılın en büyük indirimi olan 50 baz puanlık indirimin ardından bankaların zorunlu karşılık oranlarında (RRR) daha fazla indirim potansiyeli olduğunu belirtti.

Zor durumdaki emlak piyasasını ve daha geniş anlamda ekonomiyi desteklemek amacıyla PBOC geçtiğimiz ay önemli bir ipotek referans oranında şimdiye kadarki en büyük indirimi açıkladı.

Nakit ve çek mevduatlarının yanı sıra tasarruf mevduatları, para piyasası menkul kıymetleri, yatırım fonları ve diğer vadeli mevduatları ölçen geniş M2 para arzı bir önceki yıla göre %8,7 oranında artarak analistler tarafından öngörülen %8,8’in biraz altında kaldı. Bu büyüme oranı Ocak ayındaki büyüme oranıyla tutarlıydı.

Dışarıya verilen yuan kredileri Şubat ayında bir önceki yıla göre %10,1 artış göstererek Ocak ayında kaydedilen %10,4’lük büyümenin ve %10,2’lik beklentinin altında kaldı.

Bilanço dışı finansman da dahil olmak üzere ekonomideki geniş bir kredi ve likidite yelpazesini kapsayan toplam sosyal finansman (TSF), Şubat ayında bir önceki yıla göre %9,0 artarak Ocak ayındaki %9,5’lik artıştan yavaşladı. Şubat ayı TSF’si 1,56 trilyon yuan olarak gerçekleşerek Ocak ayındaki 6,5 trilyon yuan seviyesinden geriledi ve analistler tarafından öngörülen 2,22 trilyon yuan seviyesinin altında kaldı.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu